Despre noi Merite Galerie Orar Contacte Acte normative Noutăți

Noutăți

Pagina principală
Aăugat la 16-03-2023

Astăzi, am deschis ,,cutiuța culturală” aducând un omagiu marelui scriitor, istoric, profesor și filosof, Mircea Eliade, cel care este una dintre personalitățile enciclopedice nu doar ale României, ci ale culturii universale.
Citind operele de căpătâi, elevii au împărtășit cu emoție și pasiune calătoria lor imaginară, descoperindu-l pe Eliade. Activitatea desfășurată astăzi, sub genericul ,,Românii care au schimbat lumea: Mircea Eliade", și îndrumați de profesoarele de limba și literatura română, Lucia Moroșanu și Elena Popovici, a oferit elevilor oportunitatea să trăiască o experiență valoaroasă.

Aăugat la 14-03-2023

💡Pasionați de jocurile intelectuale, elevii L.T. "Mihail Sadoveanu", au savurat vacanța pe ringul cunoștințelor al emisiunii ,,Erudit Cafe”.
Echipa ,,Discover”, în componența: Daniel Tabîrța, Cristian Buzu, Anghel Alexander și căpitanul Alexandru Gancear, au luptat pentru cupa liceelor la jocurile intelectuale, fiind desemnați finaliști, au ocupat locul III.
Performanța lor nu este deloc întâmplătoare, elevii demonstrând cunoștințe profunde și iscusință. Felicitări pentru un rezultat frumos. Lupta continuă și în curând revenim în ring!
📺Urmăriți-ne la Moldova 1, începând cu 16 aprilie până pe 11 iunie.

Aăugat la 07-03-2023

🍃🌷Anotimpul mamei nu are termen de valabilitate…continuăm s-o omagiem❤️Elevii clasei a III-a "A",
au adus primăvara în sufletul mamelor prin versuri, cantece și emoții puternice.
Floarea recunoștinței și a prețuirii a fost însoțită de mesajul de mulțumire pentru că sunt ambițioase, curajoase și încrezătoare.
Elevii calcă pe urme frumoase lăsate de aceste ființe admirabile🌷

Aăugat la 07-03-2023

Nu-i copil în lumea-ntreagă
Care astăzi să nu spună:
MAMA mea e cea mai DRAGĂ,
MAMA mea e cea mai BUNĂ!!!
Cu ghioceii dorului și-n tremur de sincere emoții, elevii clasei a IV-a ,,A" și-au aplecat fruntea spre primăvara celei mai tinere lumini-MAMA și au oferit mămicilor mărțișoarele poetice și muzicale, mărțișoarele dragostei și dorului în cadrul spectacolului muzical ,,Sărut, măicuță, ochii tăi".
Mamă, la mulți ani, fericire să ai
Cu iubirea TA, viața este un rai!
Mamă, la mulți ani, sănătoasă să fii
Și un ocean MARE de bucurii!!

Aăugat la 06-03-2023

O nouă experiență!
Un nou însorit început — Proiectul educațional transfrontalier ,,Interferențe cultural-educative la Est de Prut".
Felicitări elevilor noștri, îndrumați de prof.Doina și Alina Nistor, pentru implicarea creativă în concursul ,,Universul crengian, o educație prin și pentru valori"!
Proba video: locul I—Andreea Arnăut și Valeria Vrabie;
Proba creație plastică: locul II — Ana-Maria Isaicul, locul III —Camila Isabella, Mențiune — Daria Bîrlădean și Dina-Drăguța Costîrenco.
👇
https://m.youtube.com/watch?v=6FVH7Ln3R4s&feature=youtu.be

Aăugat la 01-03-2023

🕊️Oaspeții Primăverii ne-au semănat în suflet Mărțișorul speranței,
bucuriei și al generozității!
Să vină Primăvara cu alaiul ei de flori 🌷🌷🌷

Aăugat la 01-03-2023

🌷Primăvara a cutezat să intre în gândurile și sufletele noastre,iar vestitorul acesteia, Mărțișorul, se așează falnic la piept ca simbol al prospețimii, o cunună a armoniei și a fericirii.
❤️🤍Dragi elevi, părinți, parteneri și susținători, vă dorim o primavară însorită, să fiți puternici ca ghioceii, cu rezistența cărora a fost zămislit acest anotimp minunat.
🌞Zburdați cu primăvara în suflet astăzi, mâine și întotdeauna❤️🤍

Aăugat la 01-03-2023

🆕Conceptul de interdisciplinaritate a câștigat tot mai mult teren în modul de abordare a lecției moderne.
Calitatea educației reprezintă baza devenirii umane într-o lume morală , civilizată și plină de respect față de copil, iar interdisciplinaritatea contribuie la creșterea calității.
Astăzi, în cadrul școlii experienței avansate, profesoarele Jangă Snejana și Curmoiarțev Viorica, au desfășurat o lecție interdisciplinară de Istoria românilor și universală📎limba engleză, cu subiectul: Războiul Civil din SUA. Abraham Lincoln is the greatest president of the United States of America.

Aăugat la 25-02-2023

🧭O excursie impresionantă...
Pe treptele cunoașterii s-a pomenit grupul de elevi ai clasei a VII-a E . Ghidați de profesoarele Eugenia Andrițchi și Ecaterina Galițchi , elevii au întreprins o vizită la Muzeul de Științe Naturale al Universității de Stat.
Exponatele muzeului au uimit nespus, copiii transferându-se în alt univers, cel al naturii. Elevii s-au convins că colecțiile muzeului, peste 10000 exponate din domeniul faunei bazinelor marine și oceanice sunt un rezultat al contribuției neprețuite al unei munci migăloase, îndelungate a domnului Stanislav Poznakomkin, directorul și îngrijitorul muzeului.

Aăugat la 24-02-2023

3 februarie la 17:45 ·
Câștigătorii Quiz-ului electoral și-au ridicat premiile
De Ziua Internațională a Alegerilor, CICDE a organizat un #QuizElectoral🥳
Astfel, în urma competiției, primii trei finaliști s-au dovedit a fi:
Alexandru Gancear-locul I,🥇elev la Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu” Din Chișinău.
Chiseliov Oleg locul II, 🥈 elev la Liceul Teoretic „Pro-Succes” din Chișinău.
Alexander Anghel locul III,🥉 elev la Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu” Din Chișinău.
Fiți cu ochii pe noi căci urmează alte concursuri interesante 🧐

Aăugat la 24-02-2023

🗓️Câte zile au trecut de când au pus ghiozdanele pentru prima dată în spate?
Răspunsul l-au dat cei mai isteți elevi, sărbătorind cu fast:
,,💯 zile de şcoală cu ❤️"
Elevii clasei I ,,C”, îndrumați de învățătoarea Viorica Forostovschi și încurajați de părinții lor, au sărbătorit 100 de zile de şcoală, cu iubire față de părinți, neam, patrie, pace și cunoștințe. Bilanțul activității:✅100 de emoţii ✅100 de idei ✅100 de vise ✅100 de dorinţe de împlinit…și aventura continuă!

Aăugat la 24-02-2023

🌷Primăvara şi Adolescenţa...
Două anotimpuri gemene. Ambele semnifică vârsta de aur în viaţa fiecărui om. Anotimpuri ale tinereţii, ale primului fior de dragoste.
Noi nu ne-am ferit de focul dragostei, ci cu gândul la ea, ne-am străduit să fim mai buni, mai talentaţi și mai ingenioşi. Iar pentru a demonstra acest fapt, ne-am întrunit astăzi într-o serbare-concurs, unde am demonstrat că merităm să devenim protejații Dragobetelui. Ne-a reușit să uimim prin ingeniozitate, recital, dans și multă pasiune.
Felicitări, dragilor❤️

Aăugat la 22-02-2023

💡În perioada 13-22 februarie, s-a desfășurat decada fizicii cu genericul: ,,Intelegența nu înseamnă să nu faci greșeli, ci să vezi repede cum poți să le îndrepți"
Bertolt Brecht
Activitățile desfășurate au demonstrat abilitățile elevilor de :
📎exprimare fluentă într-un limbaj științific al fizicii;
📎rezolvare a diverselor situații problemă;
📎dezvoltarea gândirii logice și imaginației pe fundalul dezvoltării spiritului de observație ,de competiție și simțul umorului fizic.

Aăugat la 22-02-2023

Astăzi, LT ,, Mihail Sadoveanu” a găzduit Caravana proiectului ,,Educație experiențială prin film”, implementat de Asociația ,,Nicolae Dumitrescu” . Scurtmetrajul educațional ,,Vestea proastă” a fost creat de un grup de tineri, printre care, Radu Bradu, absolvent al liceului nostru și actual absolvent în devenire al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice. Filmul este o simbioză dintre bunătate, modestie și realitatea cotidiană a societății cu care ne identificăm.
Trăim sentimente de mândrie și împlinire pentru că tânăra generație, resursă inepuizabilă a societății noastre, inspiră cu putere, pasiune și inițiativă. Iată așa arată schimbarea și progresul.
Felicitări, Liviu Rotaru și Radu Bradu👏👏👏

Aăugat la 21-02-2023

🕊️,,Pacea -condiție de bază a vieții pe pământ.”
🌎Sub acest generic, astăzi, a fost organizată o activitate extracurriculară, diriguită de dna Maria Antoci, care ne-a reamintit că Pacea este idealul pe care vrem să-l lăsăm moștenire noii generații și de la mic la mare, ne dorim să devenim demni de a rămâne pe paginile istoriei, promovând valori și speranță în aceste momente critice.
Cu noblețe și gânduri curate, să fie Pace!

Aăugat la 17-02-2023

_"Când nu vom avea tradiții, obiceiuri, port popular vom pieri ca națiune, popor și vom deveni ca o privighetoare fără glas."
Nicolae Iorga
O știm cu toții că importanța tradițiilor și obiceiurilor se datorează rolului pe care acesta îl joacă în identitatea națională.
Vineri, 10.02.2023 s-a desfășurat cea de-a treia etapă a *Proiectului Internațional Educație Online fară Hotare. Tema proiectului _"La gura sobei printre neamuri. Tradiții și valori - nesecate comori ale neamului."_*
Un grup de elevi din clasele a IX-a A/B/C, fiind ghidați de profesoara de istorie Jangă Snejana, au reușit împreună cu partenerii de peste Prut - *Liceul Teoretic "Avram Iancu"* *orașul Brad, HUNEDOARA , România*, să prezinte cele mai originale postere tematice și produse digitale de valorificare a moștenirii folclorice considerate un factor de renaștere și de manifestare a conștiinței naționale.

Aăugat la 16-02-2023

Decada limbilor străine s-a realizat cu o superbă regăsire pe tărâmul limbilor străine, care s-a asortat perfect cu lecții publice, vizite de studiu la America House, concurs de inteligență, excursii virtuale în Rusia, expoziții cu cele mai importante simboluri și locuri de interes din țările vorbitoare de limba engleză, franceză și rusă. În această decadă, s-a creat o sinergie cu oameni frumoși, integri și receptivi, care au învățat că nimic nu te trage mai mult înapoi, decât propriile îndoieli.
👉Beautiful minds inspire!

Aăugat la 15-02-2023

✅Elevii claselor a 10-a, s-au aventurat într-o vizită de studiu la Parlamentul RM, pentru a verifica cum se lucrează la cârma țării👀.
Au vizitat muzeul Parlamentului și Sala Plenului, acolo unde se iau deciziile majore cu privire la prezentul și viitorul țării.
Profesorii i-au îndemnat să persevereze în realizarea propriilor idealuri și, de ce nu, peste ani, pe unii din ei să-i vedem membri ai legislativului.

Aăugat la 14-02-2023

,,Locuiesc la marginea
Unei iubiri.
La mijlocul ei
Trăiește credința mea... "
Astăzi, 14. 02.2023, se împlinesc 88 de ani de la nașterea marelui Poet al neamului - Grigore Vieru. Cu această ocazie, elevii ghidați de profesoarele de limba și literatura română, Natalia Alcaz și Ecaterina Galițchi, i-au valorificat creația nemuritoare.
Tot ce e mai frumos în Altarul cuvintelor Limbii Române poartă numele lui Grigore Vieru. Poet al graiului, al mamei și al copilăriei, ,, simplu ca iarba", a devenit ,,steaua de vineri", care ne veghează și ne apără sufletele.
Poezia acestui Apostol este și va rămâne un Templu al regăsirii cuvântului etern.

Aăugat la 10-02-2023

Cupa Preturii sectorului Rîşcani la volei a fost evenimentul cheie al săptămânii, care ne-a adus locul III, dar și multe emoții, o atmosferă prietenoasă și amintiri de neuitat.
Mulțumim echipei și mentorilor care au avut ambiția să obțină acest rezultat demn de laude.👏👏👏

Aăugat la 07-02-2023

7 februarie, 2023- Ziua Siguranței pe Internet.
Convingerea noastră este că educația pentru siguranța online este cheia pentru o comunitate protejată. Cu acest scop, au fost invitați experții inspectoratului Național de Investigații al MAI, care au informat elevii despre securitatea cibernetică, despre cetățenie digitală, prevenție și mecanisme de protecție online.
Să contribuim la o lume virtuală mai bună și mai utilă.
#safeinternetday

Aăugat la 27-01-2023

🕯️ #WeRemember
Elevii și profesorii Liceului Teoretic „Mihail Sadoveanu” s-au alăturat campaniei de sensibilizare ”WeRemember. Învață din trecut. Protejează viitorul”. Pe parcursul Săptămânii internaționale de comemorare a Holocaustului au avut loc vizite la Monumentul victimelor ghetoului din Chișinău și biblioteca evreiască – centrul cultural „Ițic Mangher”.
Astăzi, 27 ianuarie, am desfășurat o lecție de istorie altfel, o lecție în care ne-am reamintit de unul dintre cele mai crude evenimente din istoria umanității.
Istoria nu se cicatrizează.

Aăugat la 26-01-2023

Dirigintele este persoana cu cea mai importantă misiune, rolul căruia, incontestabil, este foarte important în activitatea educațională a instituției. Cu certitudine, una din provocările complicate ale dirigintelui, întru atingerea scopurilor planificate, dar și înfăptuirea actului educațional, este consolidarea colectivului de elevi.
Acesta a fost obiectivul care ne-a adunat la o masă rotundă, în cadrul căreia am împărtășit cele mai reușite tehnici și instrumente de consolidarea colectivului de elevi.
Moderatoarea, dna Elena Revenco, director adjunct pentru educație, a reușit să ne provoace la un schimb de experiență util.

Aăugat la 26-01-2023

Comunitatea cititorilor din LT ,, Mihail Sadoveanu” înflorește🌺
De această dată, trăim emoții și bucurii alături de eleva clasei a 6-a ,,C”, Iuliana Stratan, fiind declarată ,, Cititorul Anului”, în cadrul concursului de lectură ,,Bătălia Cărților”, ediția a VIII-a, organizat de Biblioteca Municipală ,,B.P. Hașdeu”.
Felicitări, Iuliana, pentru că reușești să-ți croiești timpul pentru lectură📖👏

Aăugat la 25-01-2023

"O minte fără carte e ca o pasăre fără aripi"
Pasiunea pentru lectură îi face învingători şi le deschide uşi.
Arnăut Andreea, Leșan Cătălin, Robu Gabriela și Iurcu Alexia sunt cei pentru care termenul de ,,timp liber” se rezumă la lectură. De curând, cei mai buni cititori s-au duelat în cadrul Concursul de lectură „Bătălia cărților”, realizat în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Octavian Goga” din Cluj-Napoca, România.
Motivați,susținuți și ghidați , elevii , au parcurs un drum lung și interesant ajungând la un final plin de LAUDE

Aăugat la 24-01-2023

24 ianuarie - zi cu dublă semnificație: Ziua Internațională a Educației și Mica Unire de la 1859. Ziua Internațională a Educației se sărbătorește în fiecare an, fiind un prilej de a evidenția rolul central pe care educația îl are în construirea unei societăți democratice.
Unirea Principatelor Române de la 1859, sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza, este un bun pretext de reflecție asupra rolului pe care educația îl are în cultivarea sentimentelor de dragoste față de patrie și trecutul ei istoric.
Elevii clasei a IV -a „C” ghidați de învățătoarea Viorica Zdraguș au decis că cea mai bună modalitate de a sărbători această zi e o lecție de istorie altfel.
Să făurim un viitor fără hotare!

Aăugat la 20-01-2023

La data de 20 ianuarie 2023, 69 cadre manageriale din sectorul Rîșcani, au avut parte de ultima instruire privind aspectele teoretice și practice cu privire la aplicarea corectă a legislației muncii.
Evenimentul a fost organizat de Direcția Generală Educație, Tineret și Sport în cadrul Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu”.
Cursul de instruire a avut drept scop:
 Sporirea competențelor/capacităților personalului de conducere, a nivelului de realizare a misiunii/obiectivelor în domeniul resurse umane.
 Îmbunătățirea procedurilor și sistemelor de lucru, calității actelor elaborate la nivel de instituție.
 Adaptarea cunoștințelor și abilităților managerilor la schimbările legale, organizaționale și funcționale.
 Sporirea motivării cadrelor manageriale, crearea și dezvoltarea unei culturi organizaționale motivaționale.
Evenimentul, moderat de expertul în domeniul raporturilor de muncă din cadrul MMPS, a fost unul dinamic și productiv, participanții la instruire adresând întrebări privind contractul individual de muncă, aspecte teoretice și practice privind încheierea, realizarea și încetarea contractului individual de muncă, inclusiv modificările operate în Codul muncii pe parcursul anului 2022.

Aăugat la 16-01-2023

📖Rareori un neam întreg s-a regăsit într-un poet cu atâta spontanietate și entuziasm cu care neamul românesc s-a regăsit în opera lui Eminescu.
Pentru fiecare din noi, Eminescu e orizontul incredibilului, iar noi i-am rămas datori să promovăm cultura, arta și educația.
S-o facem cu dedicație!

Aăugat la 27-12-2022

Ce fac profesorii în vacanță?
Se odihnesc, muncind📚
Seminarul ,, Prevenirea și combaterea discriminării în mediul școlar”, organizat pentru învățători, a dat startul unei vacanțe rodnice.
Am făcut schimb de rol: elevii savurează vacanța, iar profesorii învață, pentru că înainte de a veni în fața discipolilor și să construiești un climat propice învățării, trebuie să fii pregătit, iar acest lucru nu se întâmplă peste noapte. Este nevoie de cale lungă și efort continuu, iar noi suntem disponibili să perseverăm✅

Aăugat la 25-12-2022

Crăciun Fericit!!!

Aăugat la 23-12-2022

Am colindat Titanii, cei care au educat zeci de generații și și-au dedicat viața pentr a încălzi inimile elevilor din LT ,,Mihail Sadoveanu”, iar astăzi continuă s-o facă în gânduri și rugăciuni.
La mulți ani, dragilor! Sperăm că vocile copiilor v-au acoperit sufletul cu speranță și căldură❤️

Aăugat la 23-12-2022

E anotimpul alb, cu Moș Crăciun în prag
Cu multe bucurii, cu glasuri de copii!
Ce-ngână-ncetișor, colinde în pridvor.....
Crăciuneii și Crăciunițele clasei a IV-a ,,A"au lăsat într-o parte pixurile, caietele și manualele , și...au îmbrăcat haine de sărbătoare . Deschizând larg ușa, au lăsat spiritul Crăciunului să le intre în case, iar bucuria nașterii mântuitorului să le pătrundă în suflete! Au dansat, au recitat și au colindat cu urări de viață lungă și bunăstare, au adus multă voie bună și distracție tuturor celor adunați la brad , în cadrul spectacolului
,,Moșule, ce tânăr ești!!!

Aăugat la 22-12-2022

✅Cine? Elevii claselor a 8- a ,,C” și ,,D”👩‍🎓🧑‍🎓
✅Ce? Excursie🚌
✅Unde? Arhiva Națională🏛️
Pe parcursul vizitei, elevii au avut posibilitatea de a cunoaște istoria arhivei, de a vedea depozitele de arhivă, condițiile tehnice de păstrare a documentelor de arhivă și de a vedea lucrări inedite.

Aăugat la 21-12-2022

Battle cu reacții chimice⚗️🧪💨
Elevii claselor a 9-a, ghidați de profesoarele de chimie Ana Viziru și Olga Borzin, au combinat pasiunea și curiozitatea în cadrul concursului ,,ChemistryCaffe”, organizat de Facultatea de Biologie și Chimie a Universității Pedagogice de Stat ,,Ion Creangă”.
Participanții s-au convins că chimia este locomotiva care duce la experiențe de urmat și de lăudat👏

Aăugat la 20-12-2022

Lecție de solidaritate și responsabilitate civică!
Conștienți de importanța fiecărei picături de sânge, cei mai curajoși profesori și elevi din LT,, Mihail Sadoveanu” au donat sânge pentru a salva vieți🔴
Ce poate fi mai nobil?
Mulțumim, suntem mândri de voi!

Aăugat la 19-12-2022

,,Omul muncitor e ca un pom roditor.”- este genericul expoziției care a reliefat efortul și creativitatea elevilor, reușind să descopere pasiunea pentru frumos și originalitate.
Vă invităm să le admirați creațiile minunate, care s-au prins într-o horă prodigioasă de talente. Mulțumim profesorilor pentru implicare și organizarea expoziției.

Aăugat la 19-12-2022

Universul lui Cehov ancorat în LT,, Mihail Sadoveanu”, fără îndoială, ne-a alintat sufletele cu un spectacol de toată frumusețea.
Manifest, carismă, intonație, zâmbet, pe alocuri râsete și admirație, au fost elementele ce au dat nota de vârf a străduinței elevilor din clasele a 8-9-a. Profesoara, dna Inga Macovei, a reușit să pună în valoare mesajul lui A.P. Cehov:
“La om totul trebuie să fie frumos: şi faţa, şi îmbrăcămintea, şi sufletul, şi gândurile.”

Aăugat la 12-12-2022

,,Chimia este peste tot și pretutindeni.”
În perioada 28.11.2022-12.12.2022 s-a desfășurat decada chimiei cu genericul ,, 153 de ani de la elaborarea Sistemului Periodic”.
Profesoarele Viziru Ana și Olga Borzin, au inițiat și desfășurat activități ce au valorificat abilitățile teoretice și practice ale elevilor, prin elaborarea proiectelor STEAM. Profesorii au reușit să armonizeze perfect educația, pasiunea, curiozitatea și simțul umorului, care i-au ghidat pe elevi să cucerească orizontul cunoașterii.

Aăugat la 06-12-2022

❄️Moș Crăciun și-a deschis atelier în LT ,, Mihail Sadoveanu”🎄🎅
Alaiul spiridușilor au inaugurat bradul falnic din holul liceului, cu miros de portocală și colind. Sufletele noastre s-au umplut de magie și sunt pregătite pentru noi ghidușii.
Ho-ho-ho, să înceapă agitația cu clinchete de clopoței!

Aăugat la 02-12-2022

După botezul bobocilor a venit și rândul Boboceilor să demonstreze întregii comunități cât de ambițioși, ingenioși și creativi sunt. Da ce curaj au!!! Buni de lăudat👏👏👏
Noi, promitem să-i sugerăm lui Moș Crăciun că meritați tot ceea ce ați scris în scrisoare💛

Aăugat la 02-12-2022

Masă rotundă: MAREA UNIRE DE LA 1 DECEMBRIE 1918 – VISUL UNEI NAȚIUNI
Invitat de onoare: GHEORGHE NEGRU, doctor în științe istorice, conferențiar universitar, cercetător științific coordonator Institutul de Istorie.
Participă:
Snejana Jangă, profesoară de istorie, Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu”, împreună cu un grup de elevi, clasa a IX-a.
Veaceslav Inculeț, profesor de istorie, Liceul Teoretic „Dante Alighieri”, împreună cu un grup de elevi, clasa a XII-a.
#filialatargoviste2022 #bibliotecahasdeu

Aăugat la 02-12-2022

În prag de iarnă, așa cum dictează tradiția, am numărat și botezat cei mai ingenioși și talentați bobocei. Rolurile au fost jucate perfect, provocarea a fost depășită.
Este de datoria noastră să le urăm succes și ani frumoși de liceu, cu implicare maximă în cucerirea necunoscutului.

Aăugat la 01-12-2022

1918- anul înfăptuirii idealului național.
Însuflețiți de emoție, astăzi, marcăm o nouă aniversare, a tuturor românilor, pentru că nu doar o merităm, ci și o datorăm celor care au însămânțat acest vis istoric: de a trăi în același stat, sub același cer.
Hora Unirii a răsunat în curtea școlii, în sufletele și gândurile noastre, pentru că azi e despre iubirea de țară, libertate și unitate❤️💛💙

Aăugat la 25-11-2022

😍Un sfârșit de toamnă frumos cu o scriitoare minunată, o pictoriță excelentă, cu copii talentați, o învățătoare dedicată și o carte despre o Crăiță și un Zimbrișor venit tocmai de pe muntele DOR.
Salonul literar artistic „La Creangă” a adunat în jurul mesei rotunde, elevii clasei a IV-a „D” de la Liceul Teoretic „M. Sadoveanu”, discipolii doamnei Nadejda Pugacescu, pentru a se întâlni cu autoarea cărții-poveste „Moldița Crăița și Zâmbrișor Cornișor de pe muntele DOR”, Viorica Covalschi și pictorița Violeta Zabulica. A fost o întâlnire de suflet, unde copiii au înscenat fragmente din carte și au adresat multe întrebări oaspeților. Întâlnirea de astăzi o putem cataloga printr-o singură frază: „Cu o scriitoare minunată și o pictoriță talentată vedem o lume fermecată!!!”
#Salonul_literar_artistic_La_Creangă
Liceul Teoretic,,Mihail Sadoveanu"

Aăugat la 24-11-2022

Violenţa ameninţă nu doar şansele de supravieţuire și sănătatea copiilor, ci și bunăstarea lor emoţională, și perspectivele de viitor. În acest context, misiunea școlii este să creeze un mediu prietenos copilului, pentru a preveni orice formă de violență.
Acest subiect a fost discutat în cadrul seminarului instructiv, cu participarea cadrelor didactice, în care, participanții au avut ocazia să facă schimb de bune practici în ceea ce priveşte:
✅situaţiile de violenţă apărute în mediul școlar;
✅modurile de a interveni și de a reacționa adecvat;
✅metodele și programele de informare și conștientizare a elevilor pentru a afla mai multe despre siguranța și protecția lor.
Metodele interactive au facilitat transferul de informaţii într-un mod plăcut și util.
Viitorul copiilor nu poate fi compromis!

Aăugat la 22-11-2022

"Istoria este cel mai bun profesor, cu cei mai neatenţi elevi" (I.Gandhi)
Noi, am demonstrat contrariul💪
În cadrul concursului TVC, cu genericul "Secolul naționalităților. Unirea Principatelor Române. Unificarea Italiei și a Germaniei", elevii claselor a 8-a, ghidați de profesorul dl Leonid Simion, au demonstrat că sunt determinați, activi, ingenioși și pregătiți să înfăptuiască Unirea🤝

Aăugat la 21-11-2022

Lecții care pot salva vieți!
Cu acest obiectiv au venit astăzi, absolvenții Centrului de Excelență în Medicină și Farmacie „Raisa Pacalo”, pentru a instrui liceenii în acordarea primului ajutor medical de urgență, în special a manevrelor de resuscitare cardio-pulmonară. Viața este imprevizibilă și, uneori, nu ne oferă surprize plăcute, de aceea trebuie să fim pregătiți mereu.

Aăugat la 21-11-2022

Astăzi, la inițiativa Consiliului Elevilor, s-a desfășurat prima ediție a concursului ,, 100 de Sadovenieni au zis”. Atât echipa elevilor ,,Eminemii”, cât și cea a profesorilor ,, Artileria grea”, au fost determinate să câștige și au demonstrat că știu nu doar să muncească, dar și să se distreze la maxim.
Desigur, echipa profesorilor a câștigat o pierdere😅🤝.

Aăugat la 18-11-2022

Ziua Internațională a Drepturilor Copilului este marcată, anual, la 20 noiembrie. În acest context, comunitatea noastră a sărbătorit dreptul copiilor la educație, joacă, la o familie în care sunt iubiți și apreciați. Iar dreptul la creativitate a atins cote maxime în cadrul activității ,,No Backpack Day”.
Dragi elevi, sunteți minunați și Vă mulțumim că sunteți ai noștri! Creșteți și dezvoltați-vă armonios în Pace și Bunăstare și nu uitați: sunteți ce avem mai de preț-viitorul națiunii! Faceți lumea mai bună!

Aăugat la 17-11-2022

❗️❗️❗️ 16 noiembrie – Ziua Internațională a Toleranței
Împreună cu elevii clasei a III-a „C”, LT „Mihail Sadoveanu”, învățătoare Panaintii Maria, pentru promovarea toleranţei am citit, discutat și analizat 📖 „Povestea Oiței Gogoșica” de Adriana Mitu din colecția ABC-ul poveștilor terapeutice. Povestea i-a ajutat pe 👫 copii să conștientizeze că cel mai important este încrederea în sine și să-și cunoască resursele, calitățile, adevăratul potențial. Mulțumim pentru colaborare!

Aăugat la 03-11-2022

Culegem laude!
Preocuparea continuă a comunității educaționale este de a transmite urmașilor noștri idealul educației: de ,,a fi” și de ,,a deveni” un cetățean de valoare.
Prioritatea noastră absolută poate fi reflectată prin gesturile elevilor noștri, care manifestă un comportament demn de urmat, fapt confirmat de mesajul de gratitudine primit pe adresa liceului, ce a evidențiat aportul elevilor Radu Rusu și Mihai Sîrbu (clasa a 11-a ,,A”), care și-au asumat un stil de viață intregru în beneficiu comunității.
Felicitări, dragilor, transferul de valori s-a realizat cu success! Ne mândrim și privim viitorul cu încredere😇

Aăugat la 31-10-2022

Bu-hu-hu! V-ați speriat👻?
Dincolo de mituri și interpretări, celții ne-au oferit ocazia,de Halloween, să dezlănțuim creativitatea și să fim haioși. Am revenit din vacanță în pași de dans și echipați cu vedeta evenimentului- dovleacul Jack-o’-lantern.
Data viitoare ne vedem la campionatul de condus mături!
Pregătiți echipamentul🧙‍♀️👻🎃🧹

Aăugat la 31-10-2022

Săptămâna bună se cunoaște de luni, mai ales când produsul este frumos și durabil. Debutul acestei săptămâni este parteneriatul cu Instituția Publică Gimnaziul ,, Alexandru Grosu”, raionul Șoldănești, satul Dobrușa, inițiat de învățătoarea Natalia Grosu. În cadrul proiectului educațional ,, Jocul fără vârstă”, elevii clasei a II-a ,, A” au avut posibilitatea să cunoască și să prezinte activitatea pregătită cu semenii lor, un prilej de a face schimb de bune practici și de a lega noi prietenii.
Felicitări tuturor participanților implicați și succes în continuare!

Aăugat la 25-10-2022

Astăzi, în prag de vacanță, doamna Toamnă, în straie de sărbătoare și cu delicii culinare, a umplut curtea LT,,Mihail Sadoveanu” cu mireasmă și culoare.
Noi, gospodari ambițioși, nu am ratat șansa să punem în valoare talentele și bunăvoința elevilor, care au reușit să marcheze cel mai mirific eveniment tomnatic: iarmarocul școlar ,, Uniți prin diversitate și generozitate”.
Vă mulțumim, dragă comunitate, pentru că existați și sunteți solidari!
A venit timpul să savurăm vacanța jucăușă, iar noi, vă așteptăm cu entuziasm și energie să construim noi orizonturi✅

Aăugat la 24-10-2022

Analizează înainte de a face click!
👀
Cu acest slogan, au demarat activitățile de formare a elevilor, dedicate ,,Lunarului securității cibernetice”.
Comunitatea educațională a fost provocată să-și consolideze reziliența cibernetică. Provocare acceptată de profesoarele de informatică, care au reușit să stimuleze diplomația cibernetică a elevilor din ciclul primar, gimnazial și liceal, astfel educabilii fiind deja pregătiți să se protejeze de amenințările din mediul online.

Aăugat la 18-10-2022

📌 16 octombrie - Ziua Mondială a Pâinii
❗️ Pâinea – simbolul Belșugului și Păcii
Anevoios, interesant și gustos a fost drumul 🥖 pâinii creat de elevii 👫 clasei a III-a „C”, LT „Mihail Sadoveanu”, învățătoare Panaintii Maria.
Dar mai prețuită și savurată de copii a fost 🍞 PÂINEA, pentru tot ce ne oferă ea, și după citirea povestei „Pâinea” de Cristina Bujor din 📖 cartea „Obișnuitul neobișnuit”.
Mulțumim pentru colaborare!

Aăugat la 17-10-2022

În cadrul activității ,,Lunarul securității cibernetice”, elevii au fost instruiți să asigure confidențialitatea, integritatea, disponibilitatea, autenticitatea și non-repudierea informațiilor în format electronic, a resurselor și a serviciilor din spațiul cibernetic.
Mesajul de sensibilizare a ajuns la destinație.

Aăugat la 17-10-2022

"Măreția unei limbi este aceea de a uni oamenii.”
🇪🇺Europa este deținătoarea unei adevărate comori lingvistice, ceea ce a determinat Consiliul Europei să declare data de 26 septembrie ,,Ziua Europeană a Limbilor”, pentru a celebra diversitatea lingvistică. În acest an, eleva clasei a 8-a ,,A”, Victoria Balan, s-a încumetat să participe la Festivalul Internațional, dedicat acestei sărbători, cu genericul ,,Uniți prin diversitate-2022”. Premiul întâi a fost cel râvnit și obținut.
Felicitări cordiale, Victoria! Ne mândrim👏🥇

Aăugat la 13-10-2022

Una din sarcinile prioritare ale serviciului psihologic în şcoală este promovarea stării de bine în rândurile elevilor, ale cadrelor didactice şi ale părinţilor. Și de această dată, dna Elena Căruță a găsit o modalitate eficientă și creativă de realizare a acesteia: organizarea şi desfăşurarea Săptămânii psihologiei în şcoală, deschiderea căreia a avut loc astăzi, cu genericul: " Prieteniile offline vs prietenia online: beneficii și riscuri".
Atât cadrele didactice, cât și elevii au făcut un exercițiu de autocunoaștere prin intermediul unui test psihologic creativ, iar cei mai ingenioși elevi și-au expus opinia cu referire la avantajele și dezavantajele prieteniilor online și offline. Am transmis unul altuia emoții pozitive pentru o săptămână mai ușoară. Să fie și productivă! Ceea ce-i mai frumos, urmează!

Aăugat la 05-10-2022

Octombrie are culori și parfumuri noi. Are și protagoniștii săi-Profesorii, cărora li s-a încredințat cel mai frumos rod al pământului-OMUL.
Cei care, zi de zi , oferă șansa tuturor de a deveni mai buni prin învăţătură, sârguință, omenie, perseverenţă şi devotament.
Dragi colegi, vă suntem recunoscători pentru afirmarea dumneavoastră în lumea de ieri, de azi şi de mâine, pentru reușita de a depăși toate provocările cotidiene, îmbunătățind continuu performanțele tinerei generații. Tot ceea ce dobândiți este bun, frumos şi util, pentru că se zămislește cu mintea și inima voastră.
Fiți fericiți, iar chipurile să vă fie senine! Meritați!

Aăugat la 15-09-2022

Ziua Internațională a Democrației, marcată anual pe 15 septembrie, este sărbătorită de toată comunitatea sadoveniană.
În acest an, în parteneriat cu trainerii de la CICDE, elevii au simulat cele mai importante exerciții democratice- voting și dezbateri publice. Elevii s-au convins că:
✅ puterea votului este decizională;
✅implicarea lor civică le va asigura prosperitatea;
✅consolidarea democrației nu este un moft, ci o necesitate.
Mulțumim echipei CICDE - Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral pentru colaborare și pentru că susțineți edificarea DEMOCRAȚIEI zi de zi🤝.

Aăugat la 01-09-2022

Forțele Toamnei au umplut orizontul. Suntem pregătiți pentru un nou început✅
E timpul să pornim moara amintirilor și să creăm momente inedite pentru portofoliul copiilor. Dragă comunitate, noi vom îndrăzni să ne ridicăm la înălțimea așteptărilor voastre, iar în fața ochilor curioși, vom deveni o forță!
Într-un ceas bun!

Aăugat la 07-07-2022

Dragi absolvenți, sentimentul de recunoștință și nostalgie ne cuprinde instantaneu.
Astăzi, ați luat în mână rezultatul muncii de 12 ani. Acum, începe un nou parcurs, o adevărată provocare de validare a competențelor dobândite în școală. Aceste rezultate trebuie dublate de valori ca: Bunătatea, Corectitudinea și Profesionalismul, pe care sperăm să le fi clădit în voi. Suntem recunoscători pentru rezultatele frumoase pe care le-ați obținut la examenele de BAC, care ulterior vă vor asigura un viitor prosper.
Vă dorim succes la admiterea în facultățile pe care vi le doriți și să nu uitați: omenia contribuie la grandoarea acestui stat pe harta lumii.
Oriunde ați fi, rămâneți oameni iubitori de pace și frumos! Îndrăzniți să vă îndepliniți visurile!
Noi vă vom veghea în continuare!

Aăugat la 07-07-2022

Cunoașteți pe cineva cu 4 de 10 la BAC? Noi, da! E a noastră!
VALENSIA ȚUI, absolventa clasei a 12-a ,,B”, care a înregistrat acest rezultat fenomenal, ne-a făcut să simțim mândrie și împlinire.
Felicitări, dragă Valensia, pentru excelență! Și pentru că ai negociat atât de frumos cu succesul, acesta să te însoțească mereu! Bravo!

Aăugat la 05-07-2022

Pentru ca rezultatele să fie remarcabile, trebuie împărtășite cu cei dragi!
Bucuria din toiul verii ne răcorește cu succese distinse ale elevilor noștri. Alexandru Rusu, clasa a 6-a ,,B”, și Ana-Maria Isaicul, clasa a 8-a ,,A” , s-au făcut remarcați în cadrul Concursului Internațional de Artă, secțiunea Creație Literară prin lucrări inedite. Încă o dată, succesul demonstrează că iubește oamenii sârguincioși!
Calde felicitări, dragilor!

Aăugat la 29-06-2022

Tic-tac, tic-tac...în curând începe admiterea în învățământul liceal. Ești un candidat interesat de studii liceale calitative? Ai emoții? Cu instrucțiunile de mai jos, vârtejul de emoții se va epuiza.
📌Admiterea pentru anul de studii 2022-2023 se va desfășura în perioada 11.07.2022-16.08.2022 🗓Calendarul concursului:
📌 I etapă
🗓11-22 iulie – depunerea actelor pentru înscrierea la concurs pe platforma escoala.chisinau.md;
🗓25-26 iulie – concursul dosarelor (calcularea mediilor de concurs și stabilirea listei finale a elevilor admiși în baza mediei de concurs);
🗓27 iulie – anunțarea rezultatelor concursului de admitere.
📌II etapă (08-16 august 2022) va fi organizată în instituțiile în cazul în care, conform planului de admitere în liceu, sunt locuri vacante:
🗓8-10 august 2022- depunerea actelor pentru înscrierea la concurs pe platforma www.escoala.chisinau;
🗓11 august 2022 - concursul dosarelor (calcularea mediilor de concurs și stabilirea listei finale a elevilor admiși în baza mediei de concurs);
🗓12 august 2022- anunțarea rezultatelor concursului de admitere;
⚠️Reamintim că, actele pentru înscrierea la concurs în clasa a X-a, în municipiul Chișinău, se depun online, pe platforma www.escoala.chisinau.md.

Aăugat la 29-06-2022

În Liceul Teoretic M.Sadoveanu a demarat reparația capitală a 3 încăperi cu suportul DETS sect. Râșcani, DGETS mun. Chișinău, Primăria mun. Chișinău

Aăugat la 16-06-2022

Felicitări pentru DAMIAN PETRAȘCU, elev al clasei a IX-a ,,A"— laureat al CONCURSULUI INTERNAȚIONAL DE RECITARE A LIRICII EMINESCIENE,, LA PUTNA"!
Locul I e un rezultat remarcabil, mai ales când e încununat cu o frumoasă excursie pe urmele lui Eminescu, iar festivitatea de premiere are loc la Mănăstirea Putna. Proiectul,,Trasee Eminesciene " e realizat în cadrul parteneriatului DGETS, Primăria mun.Chișinău și Centrul Cultural,, Bucovina " în colaborare cu Consiliul Județean Suceava.
Felicitări, Damian!

Aăugat la 31-05-2022

E sfârșit de primăvară în calendar!
A mai trecut un an. Am avut parte de toate: clipe minunate, scopuri atinse și bucurii nemărginite.
Clopoțelul răsună îmbucurător, pentru a vesti că a sosit Vacanța mare, iar pentru absolvenți clipele se scurg ireversibil din clepsidra timpului, șoptind: Adio, dragă Școală!
Felicitări, ne vom revedea în amintiri!

Aăugat la 27-05-2022

E iarăși zi de sărbătoare!
GALA LAUREAȚILOR 2022-eveniment care unește munca și performanța!
,,Vinovații” acestei sărbători sunt mândria liceului nostru: cei mai talentați, ingenioși și creativi elevi.
Felicitări tuturor discipolilor, părinților și profesorilor!
Vă dorim să cuceriți noi înălțimi, și Vă încurajăm să duceți mai departe faima numelui liceului nostru!

Aăugat la 26-05-2022

Adio, clasele primare! Adio, dragă învățătoare!
Pomul copilăriei a înflorit pentru încă o promoție cu copii frumoşi şi deştepţi. Patru ani au zburat ca patru adieri de vânt, suflând cu semințe de modestie, creativitate, inteligență și curaj.
Elevii clasei a IV-a ,,V" au imprimat cu suflet mesaje care au fost spuse în tăcere, emoții care au fost ascunse, dar au pus în valiza lor personală: VOINȚA, CURAJUL, INTERESUL și ÎNȚELEPCIUNEA!!! Mulțumim pentru modelarea acestor mici personalități.
Aventura cunoștințelor continuă!

Aăugat la 26-05-2022

Învingătorii găsesc întotdeauna calea de a câștiga! Și picii noștri au găsit-o!
Încet- încet ,cu provocări , eșecuri , dar și cu multe reușite, elevii claselor I se despart de Măria Sa, ABECEDARUL.
Învățăceii, ghidați de învățătoarele Viorica Tataru și Alexandra Cotelnic au trăit împreună clipe senzaționale, sărbătorind fiecare filă din cartea care le-a deschis drumul cunoștințelor.
Felicitări pentru prima victorie pe acest tărâm minunat, al cunoștințelor!
Ceea ce e mai interesant, urmează! Păstrați-vă entuziasmul!

Aăugat la 19-05-2022

Astăzi, 19 mai, de Ziua Protecției Civile, comunitatea noastră a reușit să evidențieze rolul școlii în consolidarea competențelor de protecție civilă.
Exercițiul de evacuare a elevilor a fost însoțit de o demonstrație a măsurilor de prevenire și protecție în diverse situații excepționale, cu implicarea profesorilor și liceenilor instruiți. Cel mai impresionant moment a fost asigurat de echipa Detașamentului Salvatori și Pompieri al sectorului Râșcani, în frunte cu comandant-colonelul Oleg Melnic. Mulțumim pentru implicare și vă dorim protecție divină tuturor!

Aăugat la 15-05-2022

Fiecare familie are destinul său!
Destinul familiei noastre, al comunității Sadoveniene, este să cultivăm dragoste și valori. Cu acest gând a fost organizată expoziția de desene “Familia -leagăn de dor și iubire”, sub ghidarea Dnei Viorica Didic-Vlas și învățătoarelor cu spiridușii claselor primare.
Prin lucrările lor deosebite, ne-au convins că Familia reprezintă toată averea omului, fiind sursa de sprijin, încredere, susținere, motivare, iubire, confort și grijă.
Vă dorim să aveți o zi plină de îmbrățișări și alint! Meritați!

Aăugat la 13-05-2022

Constatare: Vineri, 13 mai, nu e zi cu ghinion.
Argument: astăzi, la inițiativa Consiliului Elevilor, a fost organizată o dezbatere eficientă cu genericul ,, Compatibilitatea sistemului educațional cu formarea competențelor sociale la elevi”, gestionată de Valeriu Drăgălin, președintele EDYN, absolvent al LT ,,Mihail Sadoveanu”. Am trăit împreună o experiență valoroasă și am înțeles două lucruri importante pentru fiecare dintre noi: Educația trebuie păstrată la loc de cinste și că nu e deloc ușor să fii cel mai bun dintre cei mai buni.
Mulțumim pentru oportunitate și implicare!

Aăugat la 08-05-2022

Noi nu ne calculăm șansele, noi câștigăm!
Gimnastica minții este pasiunea pe care o împărtășesc elevii noștri și care datorită antrenamentului continuu ating performanțe înalte. În palmaresul nostru mai intră o victorie bine meritată: Cupa concursului Ce? Unde? Când? în domeniul electoral💪. Echipa ,,Discovery LTMS”: Valensia Țui, Dragoș Revenco, Emil Rusu, Cristian Babară, Vlad Ceban, Mihai Stratulat(coordonator,Maria Stoian) sunt demni de aplauze și admirația noastră.
Felicitări, ne-ați făcut mândri!

Aăugat la 23-04-2022

Paștele aduce minuni! Minunea Învierii, minunea recunoștinței și a dăruirii.
Cu gând darnic au pornit Consiliul Elevilor spre cei care au stat la cârma educației multe decenii, înțelepciunea cărora dăinuie și astăzi în amintirile noastre. Nobila lor misiune a dat roade: gratitudine și respect.
Acum, chiar suntem pregătiți să primim lumina Învierii!
Bucurați-vă!

Aăugat la 22-04-2022

,,Nu ne folosește la nimic faptul că am cucerit luna, dacă pierdem Pământul”
Francois Mauriac
Elevii LT ,,Mihail Sadoveanu” s-au întrebat ce facem, fiecare din noi, pentru Planeta noastră? Ghidați de profesoara de geografie, Sainsus Galina, au găsit răspunsul: îl vindecăm cu dragoste, respect și grijă. Mulțumim pentru gândurile bune! Iar în prag de vacanță, vă dorim protecție divină și sărbători luminate! P.S. Nu vă lăsăm fără temă pentru acasă: să priviți totul cu gratitudine!

Aăugat la 14-04-2022

NE PREGĂTIM DE SĂRBĂTORILE PASCALE!
La LT ,,M. Sadoveanu” salubrizarea și amenajarea terenurilor adiacente e în toi! Mulțumim Direcției Educație, Tineret și Sport și Administrației publice locale din sec. Râșcani pentru buna conlucrare. Apreciem mult și implicarea comunității educaționale din liceu întru crearea unui mediu și anturaj plăcut tuturor.

Aăugat la 13-04-2022

LOCUL II – UN REZULTAT REMARCABIL!
Aducem sincere FELICITĂRI, pentru LOCUL II la FIZICĂ, elevei din clasa a 7-a ”E” a LT ,,M. Sadoveanu”, Andreea Borzin (prof. Eugenia Andrițchi), ocupat în cadrul Concursului municipal pentru Juniori! BRAVO!

Aăugat la 12-04-2022

SCCESUL NU ESTE UN MIT...
Elevii LT,,M. Sadoveanu”, Marius Rotundu și Daniel Tăbîrță, ghidați de profesoara de informatică, Victoria Tipa, s-au lăsat provocați de Tekwill Junior Ambassadors și au obținut rezultate remarcabile. Reținem: Succesul nu este un mit, iar efortul și dedicația pot răsturna munții! Suntem mândri de generația care va face revoluție în tehnologiile informaționale!

Aăugat la 12-04-2022

ALEGE O CARTE, CITEȘTE CU NOI!
,,TRĂIȚI ȘI PENTRU NOI", un proiect transdisciplinar greu și dur ca tematică, dar atât de actual... Atrocități ale războiului, zugrăvite în pagini de carte. Elevii clasei a XII-a și-au scris astăzi ultima filă, prin diverse activități: sertarul cu lecturi, impresii postelectorale grafice, filme documentare și de viziune. Vă invităm să le răsfoiți!👇 https://sites.google.com/.../tr%C4%83i%C5%A3i-%C5%9Fi...

Aăugat la 11-04-2022

,DE CE PLÂNGI, PĂMÂNTULE?”
O IDEE, un contur, UN PROIECT! Zona de confort a fiecărui cadru didactic este setarea de noi obiective și cucerirea lor. În perioada 15.03.2022-08.04.2022, în mai multe școli din țară s-a desfășurat concursul cu caracter ecologic în cadrul proiectului național: ,,De ce plângi, Pământule?”, inițiat de Liceul Teoretic ,,Mihail Sadoveanu”, coordonator: Cristina Vișchiu, în care elevii claselor primare, din dorința de a-și salva Pământul, au transmis mesaje prin desene și scrisori, gândindu-se că prietenia cu natura este armonia care-i unește pe oameni. În așteptarea rezultatelor viitorului, ascultăm simfonia educației și abilităților de acum! Micii salvatori ai Terrei l-au ajutat pe GLOBULEȚ să devină mai curat și mai frumos: au construit căsuțe pentru păsări, au făcut curat în curtea liceului, au construit grădini suspendate, au sădit tuia și flori… GLOBULEȚ a început să zâmbească!

Aăugat la 07-04-2022

SĂ PREȚUIM SĂNĂTATEA!
Sănătatea e la modă! De Ziua Mondială a Sănătății, elevii LT ,,M. Sadoveanu”, ghidați de profesoara de biologie, Ana Certan, ne-au încurajat să ducem un mod de viață sănătos și să prețuim esența vieții. Astăzi, conform meniului, am fost poftiți la un măr, la un ceai de ierburi, cu bună dispoziție. Felicitări tuturor pentru implicare! Sănătatea e vitală, hai să o prețuim!

Aăugat la 07-04-2022

SPORTUL – UN MOD SĂNĂTOS DE VIAȚĂ!
În fiecare an, la 6 aprilie este marcat unul dintre cele mai îndrăgite sporturi, tenisul de masă, cunoscut și sub numele de ping-pong. Activitate sportivă, dar și recreativă, tenisul de masă prezintă beneficii atât pentru sănătatea corpului, cât și pentru cea a minții, fiind o ocazie de socializare, o oportunitate de a aduce oamenii împreună, de incluziune socială și de distracție, la orice vârstă.
Elevii LT ,,M. Sadoveanu” din clasa a III-a „Z”, înv. Viorica Zdraguș, au marcat această zi împreună ca oaspetele de onoare, Decanul Facultății Sport a USEFS, dna Elena Mocrousov, conferențiar universitar, doctor habilitat în științe ale educației, care le-a împărtășit cunoștințe din experiența sa vastă în calitate de Maestru emerit al sportului.

Aăugat la 06-04-2022

CUM PROCEDĂM ÎN SITUAȚII DE URGENȚĂ?
Timpul frumos de afară aduce distracții, peripeții, dar și riscul de a fi implicați în diverse accidente care uneori pot fi periculoase.
Lecția cu prezența asistentului medical din cadrul LT „M. Sadoveanu”, dna Eudochia Ștefan, în clasa a III-a „Z”, înv. Viorica Zdraguș, a început cu expunerea modalităților de acordare a ajutorului în caz de fracturi ale membrelor superioare/inferioare, de răni grave. Pe parcursul lecției, copiilor le-au fost reamintite regulile de comportament pe terenul de joacă, atât la școală, cât și în curtea blocului, dar și de numărul apelului de urgență 112.
Astfel de întâlniri cu elevii sunt permanent binevenite, pentru că educă și dau siguranță copiilor ca să reacționeze prompt și corect în situații excepționale.

Aăugat la 05-04-2022

EDUCAȚIA ONLINE FĂRĂ HOTARE
Partenerii elevilor din LT ,,M. Sadoveanu”, în cadrul Proiectului de parteneriate transnaționale ,,EDUCAȚIA ONLINE FĂRĂ HOTARE ", inițiat în luna noiembrie 2021, sunt elevii Liceului Tehnologic ,,Petre P. Carp" din localitatea Țibănești, jud. Iași, România. A patra etapă de acțiune în baza rezultatelor cercetării a fost organizată de elevii clasei a X-a ,,A”, coordonați de profesorul de istorie: Snejana Jangă. În baza cunoștințelor acumulate din etapele precedente, participanții au organizat pentru elevii clasei a IX-A o ALTFEL DE LECȚIE DE ISTORIE în cadrul căreia au fost prezentate produsele digitale, dar și o expoziție de postere cu tema ,,ISTORIA DE LÂNGĂ NOI - ELEMENTE DE ISTORIE LOCALĂ”. Mult succes în continuare le urăm tuturor celor implicați!

Aăugat la 05-04-2022

ÎNSCRIEREA COPIILOR ÎN CLASA ÎNTÂI !
www.escoala.chisinau.md formularul online permite părintelui/reprezentantului legal al copilului să completeze datele necesare pentru înscrierea copiilor în clasa I. https://cutt.ly/iD8NfDs găsiți cum sunt distribuite districtele școlare în funcție de adresa unde locuiți.
https://cutt.ly/0D4q0og regulamentul cu privire la înscrierea on-line a copiilor din clasa I.
Lista actelor necesare ce vor fi anexate la cererea de înscriere:
• Buletinul de identitate al părintelui/reprezentantului legal al copilului ( cu viza de reședință conform districtului);
• Certificatul de naștere al copilului.
Menționăm că procesul înscrierii în clasa I-i în anul de studii 2022-2023 se face în baza Ordinelor MEC nr. 231 din 30.03.2022 „Cu privire la înscrierea copiilor în clasa I în anul de studii 2022-2023” și nr. 305 din 30.03.2016 „Cu privire la aprobarea Metodologiei de înscriere a copiilor în clasa I”, modificat prin ordinul nr. 149 din 21.03.2017 „Cu privire la aprobarea modificărilor și completărilor în anexa Ordinului nr. 305 din 30 martie 2016”, Ordinelor DGETS nr. 396 din 27.03.2019 „Cu referire la aprobarea Regulamentului cu privire la înscrierea on-line a copiilor din clasa I” și nr. 432 din 30.02.2022 „Cu privire organizarea înscrierii în clasa I-i în anul de studii 2022-2023”.

Aăugat la 04-04-2022

Luni, 4 aprilie 2022, zi de doliu național în memoria tuturor vieților nevinovate pierdute, în ultimele 39 de zile, în Ucraina.
,,Omenirea trebuie să termine războaiele pentru că altfel războaiele vor termina omenirea.” (John F. Kennedy)

Aăugat la 01-04-2022

Istoria este un vast sistem de atenționare timpurie. (Norman Cousins)
Întrebare pe final de săptămână: Ce ne-am face fără istorie? Cred că deja cunoașteți răspunsul: am fi blocați într-o revoluție neolitică. De acest lucru sunt convinși elevii din LT ,,M. Sadoveanu” care, ghidați de profesorii de istorie, au realizat un șir de activități imperios de necesare în dezvoltarea personalităților cu atitudine civică. Activitățile moderate cu iscusință au generat admirație și implicare din partea elevilor pentru secretele istoriei.

Aăugat la 31-03-2022

O LECȚIE ALTFEL la Studioul ,,TeleFilm Chișinău”
A trăi în era digitală, înseamnă a avea noi competențe, iar micii școlari trebuie să valorifice potențialul TIC-ului pentru a crește și a face față provocărilor vieții moderne. În acest context, pe data de 30.03.2022, elevii LT ,,Mihail Sadoveanu” din clasele I-a ,,C” și I-a ,,T”, împreună cu diriginți: Alexandra Cotelnic și Viorica Tătaru, au organizat ,,O LECȚIE ALTFEL” la disciplina Educație tehnologică, modulul Educație digitală, la Studioul ,,TeleFilm Chișinău”. Elevii au rămas plăcut surprinși de istoria evoluției dispozitivelor digitale cât și de întâlnirea cu membrii echipei date: Mircea Surdu, jurnalist, director departament; Leonid Melnic, vicedirector; Diana Donică, regizor principal; Zinaida Bolboceanu, redactorul emisiunii ,,Evantai folcloric” ș.a. Aducem sincere mulțumiri întregii echipe a Studioului ,,TeleFilm Chișinău” pentru receptivitatea, răbdarea și profesionalismul de care au dat dovadă.

Aăugat la 28-03-2022

FELICITĂRI!
Luna martie mai vine cu o surpriză, de data aceasta din partea Centrului de creație „Curcubeul”, care a desfășurat Concursul de muzică „Curcubeul vedetelor – 2022” unde eleva LT ,,M. Sadoveanu, VICTORIA BALAN (cl. a 7-a ,,A”), a ocupat locul II cu melodia ,,Show must go on”. Felicitări pentru performanța atinsă și aidoma piesei, performanțele să se înmulțească!

Aăugat la 21-03-2022

NOUĂ NE PASĂ!
Sâmbătă,19.03.2022, Consiliul Elevilor din LT ,,M. Sadoveanu” , reprezentat de: Valeriu Călmățui, cl.10 ,,A”; Dragoș Revenco, cl. 11 ,,A”; Andrian Belibov, Cristalina Leșanu, Diana Iachim, cl.11,,B”; Mihai Beldiga, cl.10 ,,B”, împreună cu dna Elena Revenco, director adjunct, au participat la o acțiune de voluntariat în cadrul Centrului municipal de plasament temporar pentru refugiați, amplasat în sectorul Râșcani, unde au pregătit și repartizat peste 150 de pachete pentru refugiații din țara vecină – UCRAINA. Mulțumim tuturor pentru această adevărată lecție de solidaritate!

Aăugat la 02-03-2022

RESPECT ȘI CINSTE EROILOR NOȘTRI!
Astăzi, 02.03.2022, se împlinesc 30 de ani de la declanșarea războiului de pe Nistru. Eroii noștri au luptat pentru libertatea, independența, suveranitatea și integritatea Republicii Moldova. Generațiile tinere trebuie să cunoască și să se mândrească cu eroii neamului!

Aăugat la 01-03-2022

BINE AI VENIT, PRIMĂVARĂ A SPERANȚEI!
Dragi prieteni, colegi și elevi, echipa LT ,,Mihail Sadoveanu” vă dorește o Primăvară binecuvântată, alături de oameni scumpi și răsfățați de liniște și PACE. În acest an, MĂRȚIȘORUL are culoarea PĂCII, a solidarității și a șanselor noi. Bucuria primăverii să vă cucerească și să vă aducă gânduri bune tuturor!

Aăugat la 24-02-2022

DE DRAGOBETE,
elevii, liceenii LT ,,M. Sadoveanu” au adus un omagiu plin de IUBIRE frumosului sentiment al DAGOSTEI printr-un șir de activități, frumos organizate, care au adus dispoziție și voie bună la nivel de instituție. În această zi frumoasă, dar umbrită de vestea terifiantă a războiului din estul Europei, ne rugăm ca DRAGOSTEA și PACEA să învingă forțele întunericului.

Aăugat la 18-02-2022

BUNE PRACTICI ÎNTRU ASIGURAREA CALITĂȚII
Joi, 17.02.2022, la LT ,,M. Sadoveanu” a fost organizat Seminarul instructiv ,,Managementul lecției din perspectiva asigurării calității”. În cadrul activității s-a confirmat, încă o dată în plus, că schimbul de bune practici a venit și vine permanent întru încurajarea cadrelor didactice să răspundă cu optimism și încredere numeroaselor provocări ale modernității. Aducem mulțumiri tuturor colegilor pentru participare și implicare creativă în realizarea obiectivelor propuse cu mult profesionalism de către dna Maria Stoian, director adjunct, în calitate de formator.

Aăugat la 14-02-2022

GRIGORE VIERU – 87 DE ANI DE LA NAȘTERE
Astăzi , 14.02.2022, se împlinesc 87 de ani de nașterea celui care este simbolul de renaștere spirituală și națională a neamului - Grigore Vieru. O personalitate creatoare și un univers artistic care necesită a fi descoperit la nesfârșit. Cu această ocazie, elevii și cadrele didactice din LT ,,M. Sadoveanu” comemorează valoarea incontestabilă a poetului copilăriei, mamei, patriei, limbii române... Grigore Vieru - un nume al nostru, al tuturor, să-i cunoaștem opera mereu actuală!
https://fb.watch/bajhpeSFxr/

Aăugat la 10-02-2022

SECURITATEA ONLINE – UN OBIECTIV PRIORITAR AL ȘCOLII!
Internetul e prieten sau dușman? Depinde de competențele consumatorului, cel care se perfecționează continuu pentru a face față provocărilor din mediul virtual. Cu acest obiectiv, elevii claselor a 7-a, ghidați de profesoara de informatică, Victoria Tipa, au dat dovadă de cunoștințe, entuziasm și colaborare pentru a identifica soluții de gestionare a resurselor din lumea fascinantă a internetului, fiind informați despre riscurile și vulnerabilitățile la care pot fi expuși în spațiul online.

Aăugat la 17-01-2022

Eminescu - Sfântul Preacurat al versului românesc.
Azi, 17.01.2022, elevii LT,,M. Sadoveanu” au început activitatea cu un medalion literar dedicat Marelui Eminescu cu ocazia împlinirii a 172 de ani de la naștere.
Mulțumim tuturor elevilor și profesorilor pentru implicare și participare.

Aăugat la 24-12-2021

Dragi prieteni, colegi, elevi, părinți!
Crăciunul sau Nașterea Domnului Iisus Hristos este Sărbătoarea Creștină care aduce lumină, căldură și bucurii. Cu acest prilej, Administrația LT ,,Mihail Sadoveanu” Vă urează ca lumina sfântă a Sărbătorii să coboare în inimile și familiile Voastre aducându-vă tot ce vă doriți mai bun.
CRĂCIUN FERICIT!

Aăugat la 23-12-2021

ÎNCĂ O REALIZARE ÎMBUCURĂTOARE!
Anul 2021 îl încheiem încă cu o realizare deosebită pentru LT ,,M. Sadoveanu” – UN ACOPERIȘ, frumos, modern, plăcut și atractiv, la intrarea în studioul pentru activități extrașcolare ,,Moștenitorii”. Construcția a devenit realitate datorită bunei conlucrări în cadrul parteneriatului școală-familie. Aducem mari mulțumiri tuturor prietenilor noștri care s-au implicat în mod direct întru realizarea acestei bijuterii ce dă o nuanță aparte curții instituției noastre. Iar motto-ul nostru, în acest context, rămâne: ,,CU PAȘI SIGURI, SPRE NOI REALIZĂRI!”

Aăugat la 14-12-2021

SĂPTĂMÂNA DE PREVENIRE A CONSUMULUI DE DROGURI
În conformitate cu Planul de activitate a liceului și în baza Acordului de colaborare încheiat cu Centrul Internațional de Prevenire și Informare în Domeniul Adicțiilor nr. 17 din 01.12.2021, în cadrul LT ,,M. Sadoveanu” s-a organizat SĂPTĂMÂNA DE PREVENIRE A CONSUMULUI DE DROGURI (06-10.2021), având drept scop promovarea alternativelor de viață sănătoasă și dezvoltarea abilităților de refuz al consumului acestor substanțe. În această perioadă, diriginții claselor a V-a a XII-a au realizat activități de informare a elevilor privind lupta împotriva consumului de droguri legale și ilegale și dezvoltarea abilităților de refuz al consumului acestor substanțe, iar cei mai activi elevi au intrat în posesia Diplomelor de merit pentru succesele înregistrate.

Aăugat la 01-12-2021

1 DECEMBRIE – ZIUA NAȚIONALĂ A TUTUROR ROMÂNILOR!
Azi, 1 DECEMBRIE, la LT ,,M. Sadoveanu” ziua a început în spiritul MARII SĂRBĂTORI A TUTUROR ROMÂNILOR, cu un program special pregătit de liceenii noștri, diriguiți de profesorii de istorie. Atmosfera de sărbătoare, creată prin: poezie, cânt, dans, port național, expoziție de postere dedicate sărbătorii, a reamintit tuturor elevilor și profesorilor de visul de veacuri al românilor care s-a realizat acum 103 ani, în 1918, când a luat naștere ROMÂNIA MARE!
FELICITĂRI ȘI SUCCESE MARI, BUNI ROMÂNI!

Aăugat la 26-11-2021

DEMOCRAȚIA SE ÎNVAȚĂ DIN ȘCOALĂ!
Exercițiul democratic de alegere a președintelui CONSILIULUI ELEVILOR, realizat săptămâna aceasta(22-26.11.2021) în cadrul LT ”Mihail Sadoveanu”, a demonstrat încă odată că elevii vor să se implice, că sunt parte a societății și că ei, generația de mâine, vor fi capabili să schimbe lucrurile mai spre bine.
Participarea la vot este un proces de educație civică. FELICITĂRI TUTUROR pentru nivelul înalt de implicare!

Aăugat la 19-11-2021

SĂ PREVENIM ABUZURILE ASUPRA COPILULUI!
Azi, 19.11.2021, la LT ,,M. Sadoveanu” au fost organizate un șir de activități, flash mob-uri, expoziții de postere, întru sensibilizarea societății cu ocazia Zilei internaționale de prevenire a abuzului asupra copilului, care este marcată în fiecare an la 19 noiembrie, și a Zilei internaționale a drepturilor copilului, care se sărbătorește pe data de 20 noiembrie.
Mulțumim elevilor și profesorilor implicați!
https://a-tv.md/stop-abuzurilor-fata-de-copii/

Aăugat la 05-11-2021

141 DE ANI DE LA NAȘTEREA LUI MIHAIL SADOVEANU
Azi, 05 noiembrie 2021, se împlinesc 141 de ani de la nașterea lui MIHAIL SADOVEANU. Este o onoare pentru instituția noastră să poarte numele marelui prozator al literaturii române, iar de datoria elevilor noștri este să-i soarbă și să-i cunoască creația în profunzime. Cu această ocazie, Administrația liceului împreună cu Comisia metodică ,,Limbă și comunicare”, diriguită de dna prof. Doina Nistor, vă îndeamnă să parcurgem împreună paginile ce urmează și chiar să ne încercăm puterile la rubrica ,,PROFIL DE CITITOR”, răspunzând la întrebările testului . Deci, vă invităm la o întâlnire virtuală cu spiritul artistic al celui care, de 60 de ani, este printre stele... https://www.smore.com/3ar18t-zilele-sadoveanu-2021

Aăugat la 05-11-2021

ZÂNELE TOAMNEI SUNT LA LICEUL ,,M. SADOVEANU”!
Rugina ceasului de toamnă oprește acele acestui anotimp. Zâna Toamnei cerne frumos picături din curcubeul universului, iar noi explorăm cu densitate pasul ei grațios de Regină... Rezultatele Concursului ,,Zâna Toamnei – 2021”, organizat de Centrul de Activitate Extrașcolară ,,Curcubeul” din sect. Râșcani, ne-au marcat sufletele cu un ,,tangou de toamnă” în toată splendoarea: Premiul Mare – Zâna Toamnei – Vlada Burac, clasa a II-a ,,V”, coordonator: Elena Vrabie; Locul I – Zâna Toamnei – Sofia Prodan, clasa a IV-a ,,V”, coordonator: Cristina Vișchiu; Locul II – Zâna Toamnei – Amira Apian, clasa a IV-a ,,V”, coordonator: Cristina Vișchiu; Locul II – Zâna Toamnei – Ana Ursachi, clasa I ,,R”, coordonator: Claudia Ceban; Locul III – Zâna Toamnei – Beatrice Andriaș, clasa a IV-a ,,V”, coordonator: Cristina Vișchiu; Locul III– Zânelul Toamnei – Alexandru Oca, clasa I ,,R”, coordonator: Claudia Ceban.
FELICITĂRI TUTUROR!!!

Aăugat la 22-10-2021

ELEVII NOȘTRI PREZINTĂ în cadrul Lunarului Securității Cibernetice, organizat în LT ,,M. Sadoveanu”,
cu genericul ,, FII ÎN SIGURANȚĂ ÎN MEDIUL CIBERNETIC”.

Aăugat la 22-10-2021

CARTEA SAU INTERNETUL?
Conform Planului de desfășurare în cadrul LT ,,M. Sadoveanu” a Lunarului Securității Cibernetice, vineri, 22.10.21, a fost organizat Seminarul cu genericul ,, Cartea sau Internetul”,
care s-a desfășurat sincron cu participarea elevilor din clasele a IX-XI. Prezentările participanților au fost de un înalt nivel, cu informații din cele mai interesante, unde elevii au putut să-și expună liber pledoariile cu referire la tema abordată. Mulțumim tuturor participanților pentru interesul manifestat, și profesoarelor de informatică, Valentina Stratulat și Victoria Tipa, pentru realizarea cu succes a obiectivelor propuse!

Aăugat la 18-10-2021

În perioada 18-22 octombrie,
la LT ,,M. Sadoveanu” se desfășoară săptămâna psihologiei cu genericul:
,,PRIETENIA OFFLINE VS PRIETENIA ONLINE - BENEFICII ȘI RISCURI”.
Profesorii și elevii sunt îndemnați să transmită un număr cât mai mare de mesaje sincere colegilor, unde vor scoate în evidență 3-4 calități pozitive care îi reprezintă.
HAIDEȚI SĂ OFERIM EMOȚII ȘI GÂNDURI POZITIVE COLEGILOR!

Aăugat la 11-10-2021

PE URMELE LUI SADOVEANU
Un program extraordinar pentru cadrele didactice de la LT ,, M. Sadoveanu” a fost ca o binecuvântare în acest final de săptămână autumnală, datorită unei frățești colaborări cu părintele arhimandrit MIHAIL DANILIUC, egumen al Schitului Vovidenia, custode al Casei Memoriale ,, Visarion Puiu”, al Muzeului ,,M. Sadoveanu” și, nu în ultimul rând, cu Pr. Prof. VIOREL LAIU, directorul Seminarului Teologic ,,Veniamin Costachi”, Mănăstirea Neamț, cărora le mulțumim cu multă închinăciune pe această cale pentru găzduirea domnească și susținerea realizării unui program ce a adus încântare și bucurie colegilor noștri care au rămas cu amintiri impresionante și în urma: • întâlnirii cu elevii și profesorii Seminarului Teologic ,,Veniamin Costachi”; • memorabilelor vizite făcute la Cetatea Neamț; la Muzeul ,,Veronica Micle” și Muzeul de Istorie Tg. Neamț; la Muzeul ,,Ion Creangă”; la Zimbrăria ,,Dragoș Vodă” ; la Mănăstirea Neamț; la Casa Memorială ,, Visarion Puiu” și Muzeul ,,Mihail Sadoveanu”; la Schitul Vovidenia; la renumitul Han al Ancuței etc. O dovadă în plus de apreciere este și mesajul de mai jos ce vine din partea profesorilor prin dna prof. Maria Stoian,director adjunct: ,,Emoțiile sunt atemporale! În weekend, o parte din colectivul Liceului Teoretic ,, Mihail Sadoveanu” a creat o sinergie descoperind frumusețea naturală și spirituală a Ținuturilor Neamțului. Mai profundă decât orice altă activitate a fost întâlnirea cu elevii de la Seminarul teologic… și cenaclul literar organizat de părintele arhimandrit Mihail Daniliuc, la Casa memorială ,,Mihail Sadoveanu” de la Schitul ,, Vovidenia”. Organizarea plăcută și rațională a timpului a fost asigurată de bunul nostru prieten, părintele Mihail Daniliuc, care într-un timp atât de scurt ne-a înfruptat cu valori, gânduri profunde, dorința de a cultiva frumosul, credința și dragostea de neam. Am revenit acasă, însă gândurile noastre fac distanța dintre hotare tot mai mică.”

Aăugat la 05-10-2021

Stimați colegi,
Cu ocazia ZILEI PROFESIONALE A PEDAGOGULUI,
primiți cele mai călduroase și sincere felicitări din partea administrației LT ,,M. Sadoveanu” . Vă mulțumim din suflet pentru munca nobilă pe care o depuneți zi de zi întru atingerea idealurilor educaționale.
LA MULȚI ANI!
Cu profund respect: ION POPOV, directorul liceului

Aăugat la 28-09-2021

Pe 24 septembrie, elevii LT ,,M. Sadoveanu” s-au regăsit printre invitații Universității Tehnice din Moldova care a organizat un grandios eveniment, în scopul cunoașterii și ghidării în carieră a tinerelor generații. Expoziția „Creația deschide Universul” și „Noaptea Cercetătorilor Europeni” au inclus 15 workshopuri, activități interactive, ateliere, masterclass-uri, lecții publice, un fashion-show, unde viitorii studenți au cunoscut cele mai originale idei și inovații ale cercetătorilor în formare din cadrul instituției-gazdă.

Aăugat la 21-09-2021

ALEGE O CARTE, CITEȘTE CU NOI!
Azi, 21.09.2021, în cadrul LT ,,M. Sadoveanu” a fost lansat proiectul transdisciplinar
,,Trăiți și pentru noi...” prin care elevii și profesorii sunt îndemnați să citească o carte din lista propusă de opere literare, în scopul cunoașterii istoriei prin arta cuvântului scris.

Aăugat la 03-09-2021

Încă o realizare deosebită pentru elevii LT ,,M. Sadoveanu” – AGENDA ELEVULUI !
Dragi elevi, completați-o cu grijă zi de zi, respectați orarul și pregătirea lecțiilor pentru acasă.
BUCURAȚI-VĂ DE REZULTATELE VOASTRE!

Aăugat la 01-09-2021

CLOPOȚELUL A DAT STARTUL PENTRU ANUL DE STUDII 2021 -2022 !
Orice sfârșit de vacanță reprezintă un nou și frumos început academic! Pășim pe o nouă treaptă a cunoștințelor cu perseverență, curaj și devotament. Un aspect imperios al acestei zile este bucuria revederii. Haideți să profităm la maxim de acest an academic pentru a crea amintiri frumoase.
Să avem un an plin de emoții și succese!

Aăugat la 30-08-2021

O BUCURIE NEAȘTEPTATĂ,
în noul an de studii 2021-2022, pentru ELEVII CLASELOR PRIMARE din
LT ,,M. Sadoveanu”: acoperiș reparat și uși noi în toate sălile de clasă (15buc.) ale blocului de studii din Str. Aerodromului 7.
Acest lucru a fost realizat datorită parteneriatului viabil școală - familie.
UN AN NOU ȘCOLAR DEOSEBIT VĂ URĂM, DRAGI ELEVI!

Aăugat la 26-08-2021

MAREA SURPRIZĂ pentru elevii LT ,,M. Sadoveanu”,
în noul an de studii 2021-2022, este holul din blocul central care, după o reparație capitală, a devenit modern și primitor, așa cum ne dorim să devină instituția noastră integral.
BUN VENIT, DRAGI ELEVI!

Aăugat la 24-08-2021

Calificativul de ,,FOARTE BINE” a fost dat azi, 24.08.2021,
Liceului Teoretic ,,M. Sadoveanu” de către Comisia de evaluare a nivelului de pregătire a instituțiilor de învățământ pentru anul de studii 2021 - 2022 a DGETS din mun. Chișinău.
Colectivul instituției noastre a depus și depune toate eforturile în scopul creării condițiilor optime pentru începutul noului an de studii.
Aducem sincere mulțumiri tuturor colegilor pentru implicare responsabilă.

Aăugat la 24-06-2021

AVIZ!
Liceul Teoretic ,, Mihail Sadoveanu” din mun. Chișinău anunță concursul de admitere în învățământul liceal pentru anul de studii 2021 – 2022.
Concursul se va desfășura în perioada 12.07.2021-17.08.2021 și va fi organizat în 2 etape. I etapă (12-30 iulie 2021):
• 12-23 iulie – depunerea actelor pentru înscrierea la concurs pe platforma escoala.chisinau.md;
• 26-27 iulie – concursul dosarelor (calcularea mediilor de concurs și stabilirea listei finale a elevilor admiși în baza mediei de concurs);
• 26-27 iulie – proba de concurs (pentru instituțiile liceale cu admitere în baza probelor suplimentare, conform Metodologiei de admitere a elevilor in învățământul liceal);
• 28 iulie – anunțarea rezultatelor concursului de admitere.
II etapă (09-17 august 2021) va fi organizată în cazul în care, conform planului de admitere în liceu, sunt locuri vacante:
• 9-11 august – depunerea actelor pentru înscrierea la concurs pe platforma escoala.chisinau;
• 12 august – concursul dosarelor (calcularea mediilor de concurs și stabilirea listei finale a elevilor admiși în baza mediei de concurs);
• 13 august – anunțarea rezultatelor concursului de admitere.
Din lista componentelor dosarului de înscriere (pct. 20 al Metodologiei de admitere a elevilor în ciclul liceal): copia certificatului de absolvire a gimnaziului, copia buletinului de identitate/copia certificatului de naștere, adeverința medicală, 4 fotografii 3×4 cm, cererea de înscriere cu indicarea profilului, copii ale diplomelor obținute la olimpiadele naționale și internaționale(dacă există).

Aăugat la 07-06-2021

MULT SUCCES LA SESIUNEA 2021!
,,Succesul este utilizarea la maximum a capacităților pe care le posezi.” (Zig Ziglar)
Azi, 07.06.2021, au demarat examenele de absolvire a gimnaziului.
Le urăm mult succes tuturor absolvenților!

Aăugat la 31-05-2021

31 MAI - EMOȚII ȘI BUCURII!
Cum să nu te bucuri de un sfârşit de florar? Cum să nu iubeşti vacanța şi să întâmpini cireşarul?
Dragi elevi, continuăm pe acelaşi tărâm al valorilor şi nu ne abatem din drumul cultivat cu atâta sârguință de comunitatea educațională. Este momentul să profitați din plin de soare, relaxare şi mult zâmbet.
Pentru dragii noştri absolvenți a venit momentul să profite din plin de cunoştințele acumulate pe parcursul anilor, având punct de reper-Omenia.
Păşiți încrezători spre viitor cu spirit liber, gânduri senine şi intenții oneste. Suntem siguri de investiţiile pe care le-am făcut în voi şi vă dorim să demonstrați excelență la examenul maturității. Păstraţi-Vă spiritul liber, gândul senin şi intenţiile oneste. Promitem să vă alintăm cu admirația noastră în viitor.
Fericirea să vă fie alături mereu!

Aăugat la 27-05-2021

GALA LAUREAȚILOR ÎN LT ,,M. SADOVEANU” – EMOȚII ȘI BUCURII!
Sfârșit de mai, vreme frumoasă, emoții pozitive și multe zâmbete. Toate acestea le-am trăit din plin astăzi, 27 mai, la Gala Laureaților cu genericul ,, Împreună susținem Excelența”.
În viață sunt două drumuri, unul ușor și celălalt al SUCCESULUI. Elevii noștri au ales calea succesului fiind înarmați cu cele mai frumoase valori: perseverență, dedicație, altruism și tenacitate. Aducem cele mai sincere felicitări tuturor bunilor noștri elevi urându-le ca viitorul să-i surprindă cu cât mai multe oportunități! MÂNDRI ȘI ONORAȚI CĂ SUNTEȚI O PARTE DIN NOI!

Aăugat la 19-05-2021

A V I Z

ÎN ATENȚIA ABSOLVENȚILOR!
Pentru absolvenții ciclului gimnazial, sesiunea 2021 se va desfășura în perioada 7-14 iunie conform orarului:
1. Matematica -7 iunie (luni);
2. Limba și literatura română- 10 iunie (joi);
3. Istoria românilor și universală- 14 iunie (luni).
*Pentru elevii care în ziua probei de examen sunt în carantină/izolare din motive de sănătate sau alte motive întemeiate se va organiza o sesiune specială în perioada 23-25, 28 iunie. În atenția absolvenților ciclului liceal !!!
Pentru absolvenții ciclului liceal, sesiunea 2021 se va desfășura în perioada 8-18 iunie conform orarului: Profilul umanist/ Profilul real
1. Limba și literatura română- 8 iunie (marți);
2. Limba străină -11 iunie (vineri);
3. Matematica /Istoria românilor și universală -15 iunie (marți);
4. Disciplina la solicitare - 18 iunie (vineri).
În perioada 25-28 mai se vor organiza consultații la discipline de examen pentru absolvenții ciclului gimnazial și liceal. Candidații ciclului liceal susțin examenul în centrele de bacalaureat dotate cu monitorizare video. Examenele naționale de absolvire a ciclurilor gimnazial și liceal se vor desfășura cu respectarea tuturor măsurilor de prevenire a riscului de îmbolnăvire cu virusul COVID-19.
IMPORTANT!!!
Purtarea măştilor faciale de proecție este obligatorie pentru toți participanții la evaluările naționale. Vă îndemnăm să vă pregătiți în continuare temeinic pentru susținerea examenelor și vă asigurăm de obiectivitatea, corectitudinea și transparența examenelor.
MULT SUCCES!

Aăugat la 28-04-2021

FORMAREA ȘI DEZVOLTAREA COMPETENȚELOR DIGITALE A CADRELOR DIDACTICE – UN DEZIDERAT AL ADMINISTRAȚIEI LT ,, M. SADOVEANU”!
Azi, 28.04.2021, a fost inițiat ciclul de seminare organizate pentru cadrele didactice din cadrul instituției, în scopul dezvoltării continue a abilităților digitale atât de necesare în procesul educațional actual.
Mult succes tuturor!